'Ik heb een droom' in Trouw (25 januari 2020)

‘Op mijn rug torste ik iets zwaars. Het hing aan me, wilde me naar de grond trekken. Als ik omkeek draaide het mee, ik kreeg het niet te zien. Maar ik wist waar het toe diende.

Om me heen geen definieerbare gebouwen. Ook geen bomen of struiken. Er hing een wazige damp, ver kijken kon niet. Bij mijn voet was iets van begroeiing, maar het was kleurloos en leek van plastic. Hier worden dus die plastic kerstbomen gekweekt, dacht ik, maar deze zijn mislukt. Ik kon niet bukken om eraan te voelen, met dat ding op mijn rug.

De lanceerinstallatie had de vorm van een katapult. Dat leek primitief, maar juist de meest geavanceerde technologie maakt gebruik van fundamentele ontwerpen, die vanwege hun eenvoud zo doeltreffend zijn, hadden ze gezegd. Daarmee kwam ik er dus niet onder uit.

Op het schermpje stond ‘9.6 km’, in de lichtgevende cijfers van een ouderwetse wekkerradio. Het was de maximale hoogte van een conventionele lanceerinstallatie, wist ik uit de krant. De parachute zou ik op de top van mijn vlucht open moeten trekken. Eerst schiet je omhoog, met suizende snelheid, door lucht waarin je niet kunt ademen. Dan vertraag je. Er is een milliseconde dat je stil hangt; de zwaartekracht is dan precies even sterk als de stuwende kracht omhoog. Op dat moment trek je aan het touwtje. Als je dat niet doet, gaat het snel. Voor hen was het simpel. Ze wisten niet dat ik dit nooit eerder gedaan had. Ze wisten niet dat ik niet eens wist waar dat touwtje zat. Met mijn hand tastte ik langs de band van de rugzak en vond een koord. Het zou ook de verstelband kunnen zijn. Ik kon het niet testen. Dan zou de parachute bij de lancering al opengaan. Hij zou me uit elkaar trekken terwijl ik omhoog schoot.

Weigeren kon niet. Theoretisch zou het kunnen, maar dan zouden ze me nooit meer accepteren.  Dan kun je beter kapot vallen. Ik ging het dus doen.’

Deze droom haalde net niet de laatste versie van ‘De Oneindige Marhmallow Test’. ‘Met pijn in mijn hart moest ik hem schrappen, omdat hij niet meer paste bij het personage Bastiaan, die zijn eigen weg was gegaan.’  Het artikel in Trouw is een mooie aanleiding om de droom alsnog in zijn geheel te publiceren. 

De Oneindige Marhmallow Test was volgens FD een van de 17 ‘must reads’ uit 2019. Ook verscheen er onder meer een interview in NRC. 

Meer nieuws en interviews